Serbo-boshnjakët votojnë për formimin e policisë rezervë, që shihet si kërcënim nga myslimanët

19/04/2019 02:15

Ligjbërësit serbo-boshnjakë votuan të enjten për të ngritur forcat e policisë rezervë, një lëvizje e parë si një kërcënim sigurie nga boshnjakët myslimanë që jetojnë në Republikën Autonome Serbe të Bosnjës.

Bosnja doli nga lufta etnike në vitet 1990, e ndarë në dy rajone autonome, Republikën Serbe dhe Federatën Boshnjake-Kroate. Dy rajonet kanë forcat e tyre të veçanta policore, ndërkohë që ndajnë një ushtri të përbashkët.

Ministri i Brendshëm i Republikës Serbe, Dragan Lukac tha se forca policore shtesë ishte e nevojshme për të ndihmuar në trajtimin e problemeve të sigurisë, të paraqitura nga ardhja e emigrantëve ose moti i keq.

Por boshnjakët që jetojnë si minoritet në rajonin serbë thanë se propozimi solli kujtimet e forcave të policisë rezervë serbe, që ata fajësojnë për sulmet ndaj civilëve në fillim të luftës së 1992-95. Më shumë se 100,000 vetë u vranë në konflikt dhe krerët serbo-boshnjakë u dënuan për gjenocid.

Republika Serbe ka një forcë policore prej 7,000 vetësh, duke përfshirë vetëm 350 oficerë boshnjakë. Parlamenti rajonal miratoi projektligjet për të krijuar forcën e re rezervë, ku 51 nga 83 ligjvënës votuan në favor dhe vetëm dy kundër.

Lukac tha se forca rezervë do të ishte 20 përqind e madhësisë së forcës ekzistuese policore dhe rekrutimi do të fillojë vitin e ardhshëm me trajnimin e deri në 200 oficerëve.

Vitin e kaluar, policia e rajonit bleu 2,500 pushkë automatike, duke shkaktuar kritika nga diplomatët perëndimorë se forca po bëhej armatosur në mënyrë disproporcionale.

Sipas një projektligji të ndryshuar, punonjësve të policisë do t’u jepet gjithashtu autoritet për të arrestuar njerëzit pa urdhër nga një prokuror apo gjykatë, siç kërkohet tani.

Top Channel