Grabitja e Rinasit, Luan Rama në Top Talk: Mosveprim, shpërdorim detyre dhe shkelje e Kushtetutës

15/04/2019 16:13

Edhe pa ka kaluar thuajse një javë nga grabitja e Rinasit, duket se ende asgjë nuk është zgjidhur. I ftuar në studion e “Top Talk”, ish-ministri i Brendshëm, Luan Rama, i cili teksa e vlerësoj ngjarjen si të rëndë vuri në dukje shpërdorimin e detyrës, si edhe shkeljen e Kushtetutës me aktivizimin e ushtrisë.

“Është padyshim një ngjarje shumë e rëndë. Një nga sfidat më të mëdha krimi i ka bërë institucioneve. Ngjarja në një prej institucioneve që duhej të ishte më e sigurta, siç është pista e aeroportit.

Ngjarja që ka ndodhur ka nxjerrë zbuluar të gjitha institucionet e sigurisë shqiptare. Nuk ka një analizë. Duhej të ishte reaguar menjëherë në mënyrë alarmante sapo ndodhi ngjarja. Në 15:30 duhej të ishte mbledhur Këshilli i Ministrave, e të analizonte në çdo gërmë të akteve ligjore e nënligjore, të gjithçkaje që cedoj në atë situatë.

Ka një urdhër të Xhafaj që nuk është zbatuar. Kushdo që nuk ka vepruar apo zbatuar atë urdhër në rasstin më të moderuar të Kodit Penal jemi përballë shpërdorimit të detyrës. Prania e ushtrisë në operacione që kanë të bëjnë me sigurimin e rendit publik është në kundërshtim të hapur me Kushtetutën e vendit, në Kundërshtim me Komandën e Ushtrisë. Urdhri i paligjshëm,sepse nuk urdhëron ministrja. Ministria e Brendshme duhet të bënte kërkesë për pamundësi për të garantuar rendin. E pas verifikimit, me një vendim të Këshillit të Ministrave e me urdhër të të dy ministrave duhej të ishte vënë në lëvizje ushtria”, u shpreh Luan Rama.

Top Channel