Tragjedia e shembjes së urës në qytetin Genova në Itali, ku humbën jetën mbi 40 persona, alarmoi strukturat shqiptare të emergjencave, të pushtetit lokal, apo edhe të Forcave të Armatosura, për sigurinë e urave në Shqipëri.

Pikërisht nga kjo, “Fiks Fare” ndërmori një vëzhgim mbi disa ura kryesore në vendin tonë.

Asokohe u vu theksi mbi veprat e artit në vendin tonë, të cilat prej shumë kohësh nuk kanë investime apo mirëmbajtje të rregullt.

Ish-kreu i ARRSH-së, Afrim Qëndro theksoi në një deklaratë se në vendin tonë janë 30 ura që kërkojnë ndërhyrje të menjëhershme, si pasojë e moshës dhe gjendjes teknike në të cilën ato ndodhen. Edhe ish-drejtori i Emergjencave Civile, Shemsi Premçi deklaroi në po të njëjtën kohë se, në Shqipëri janë mbi 30 ura që rrezikojnë të shemben.

  Urat në veri të vendit, të degraduara! Duhet ndërhyrje urgjente!

Rezultatet dolën pas një raporti të bërë në terren, nga një grup i përbërë nga Emergjencat Civile, nga Forcat e Xhenios së Ushtrisë, apo edhe specialistë të ARRSH-së, të ndihmuar nga një specialist italian, të cilët vëzhguan urat në Shqipëri. Megjithëse raporti ka dalë në mars të vitit 2018, ende nuk ka një plan konkret masash apo ndërhyrje në këto vepra arti.

Për të parë me detaje problematikën e disa urave kryesore në vend, “Fiks Fare” kontaktoi me inxhinierin Xhevair Ngjeqari. Vëzhgimi fillon me urën e Vorës, ku Ngjeqari shprehet se është një urë e ndërtuar nga vitet ’80 dhe e keqndërtuar.

  Urat 90-vjeçare, në këmbë për inerci të fatit. Nga shteti nuk është vënë dorë

“Kanë kaluar 25 vite shfrytëzim i kësaj ure dhe asokohe që është ndërtuar, maksimumi i mjeteve që e përshkonin ka qenë 500 deri në 1.000 në ditë. Tani, intensiteti i kalon 3.000 mjete në ditë, pa harruar këtu që është bllokuar kalimi i mjeteve të tonazhit të rëndë. Kjo urë ka nevojë urgjente të rikonstruktohet, sepse është e paqëndrueshme”, sqaron inxhinieri.

Ai shprehet gjithashtu se urat kanë një amortizim vjetor, që tek urat e drurit kërkon një mirëmbajtje që shkon deri në 5 për qind të vlerës së tyre, ndërsa tek urat e gurit 0.5 për qind. Urat e betonit duan rreth 1 për qind të kostos së tyre, që të jetë pjesë e mirëmbajtjes.

Top Channel