Ukraina kërkoi një mbledhje të dhjetëra ministrave të jashtëm të enjten, për të rritur sanksionet kundër Rusisë, duke akuzuar Moskën për agresionin ndaj Kievit dhe “mbjelljen” e paqëndrueshmërisë dhe pasigurisë në të gjithë Perëndimin.

Duke folur në një takim të Organizatës për Siguri dhe Bashkëpunim në Evropë (OSBE), Ministri i Jashtëm i Ukrainës denoncoi konfiskimin e fundit të tre anijeve detare të Ukrainës dhe ekuipazhin e tyre, nga forcat ruse, jashtë Krimesë, duke thënë se ajo përfaqësonte një sulm tjetër mbi të drejtën ndërkombëtare.

“Është një çështje urgjente për të siguruar një reagim të shpejtë dhe të konsoliduar ndërkombëtar ndaj këtij akti të agresionit. Deklaratat nuk janë të mjaftueshme. Duhet të ketë veprim”, tha Pavlo Klimkin në mbledhjen vjetore të ministrave të OSBE-së.

“Ne duhet të rrisim koston për Rusinë me sanksione gjithëpërfshirëse dhe të përshtatura … Nuk mund të ketë asnjë biznes si zakonisht”.
OSBE-ja, 57-vjeçare, një mbikëqyrëse e sigurisë dhe e të drejtave të njeriut, është tronditur nga qëndrimi ushtarak dhe diplomatik midis Rusisë dhe Ukrainës, të cilët janë shtete anëtare të organizatës.

Por ministri i Jashtëm rus Sergei Lavrov u shfaq i paprekur nga muri i kritikave që u përball me të në Milano, duke falënderuar italianët për krijimin e një “atmosfere të ngrohtë” në takim dhe duke e akuzuar për vitet e tensioneve në rritje me Kievin, Ukrainën dhe aleatët e saj.

“Në përpjekje për dominim, një grup i vogël vendesh përdorin shantazh, presionin dhe kërcënimet”, tha Lavrov në një qendër kongresi në kryeqytetin italian.
“Kiev është i lirë nga çdo ndëshkim, i mbrojtur nga sponsorët e tij perëndimorë, të cilët justifikojnë të gjitha veprimet e tij të egra”, tha ai.

Top Channel