Krijohet dieta MIND

26/01/2018 13:02

Kjo është ndër dietat më të fundit të krijuar njga shkencëtarët dhe që objektivi ka nisur nga të mbijetuarit e infarkteve në njohjen e ngadaltë të tyre.

Quhet Dieta MIND, një shkurtim i dietës mesdhetare dhe DASH, ku plani i ushqyerjes është një miks mes këtyre dy dietave.

Shkencëtarët kanë zbuluar se të dyja këto dieta reduktojnë rrezikun kardiovaskular, si tensionin e lartë, atakun në zemër apo infarktin.

Ushqimet kryesore të dietës MIND janë perimet, manaferrat dhe peshku, si dhe përjashtohen kategorikisht sheqeri dhe ëmbëlsirat.

Madje shkencëtarët kanë zbuluar se kjo dietë redukton dhe rrezikun e Alzheimer në moshën e vonë.

Çfarë duhet ngrënë?
Për t’iu përmbajtur dietës MIND duhet të sigurohesh që të konsumosh të paktën tre vakte në ditë me drithëra, si dhe dy porcione perimesh, njëri prej të cilëve duhet të jetë vetëm me gjethe jeshile.

Një gotë vere në ditë është e lejueshme, si dhe duhet të hani gjatë ditës arra. Të paktën dy herë në javë duhet të hani mish pule dhe manaferra, dhe një herë në javë peshk.

Madje, sipas Laurel Cherian, neurologjist vaskular, njerëzit që ndoqën këtë dietë i kishin funksionet konjitive 7.5 vite më të reja se grupi që nuk e ndoqi.

“Dieta Mesdhetare dhe DASH kanë treguar se mbrojnë sëmundjet koronare, zemrën nga infarketet, por duket se përbërësit që kombinohen tek dieta MIND kanë rezultate më të shpejta për shëndetin e trurit dhe kujtesën”, thotë Cherian.

 

Kjo është ndër dietat më të fundit të krijuar njga shkencëtarët dhe që objektivi ka nisur nga të mbijetuarit e infarkteve në njohjen e ngadaltë të tyre.

 

Quhet Dieta MIND, një shkurtim i dietës mesdhetare dhe DASH, ku plani i ushqyerjes është një miks mes këtyre dy dietave.

Shkencëtarët kanë zbuluar se të dyja këto dieta reduktojnë rrezikun kardiovaskular, si tensionin e lartë, atakun në zemër apo infarktin.

Ushqimet kryesore të dietës MIND janë perimet, manaferrat dhe peshku, si dhe përjashtohen kategorikisht sheqeri dhe ëmbëlsirat.

Madje shkencëtarët kanë zbuluar se kjo dietë redukton dhe rrezikun e Alzheimer në moshën e vonë.

Çfarë duhet ngrënë?
Për t’iu përmbajtur dietës MIND duhet të sigurohesh që të konsumosh të paktën tre vakte në ditë me drithëra, si dhe dy porcione perimesh, njëri prej të cilëve duhet të jetë vetëm me gjethe jeshile.

Një gotë vere në ditë është e lejueshme, si dhe duhet të hani gjatë ditës arra. Të paktën dy herë në javë duhet të hani mish pule dhe manaferra, dhe një herë në javë peshk.

Madje, sipas Laurel Cherian, neurologjist vaskular, njerëzit që ndoqën këtë dietë i kishin funksionet konjitive 7.5 vite më të reja se grupi që nuk e ndoqi.

“Dieta Mesdhetare dhe DASH kanë treguar se mbrojnë sëmundjet koronare, zemrën nga infarketet, por duket se përbërësit që kombinohen tek dieta MIND kanë rezultate më të shpejta për shëndetin e trurit dhe kujtesën”, thotë Cherian.

Top Channel