Greva e minatorëve, dështon tentativa për marrëveshje

22/08/2011 15:00

Administratori i ACR-së qëndroi në minieren e kromit në Bulqizë, që
prej mëngjesit të sotëm, në një tentativë për të zgjidhur konfliktin e
krijuar mes kompanisë dhe minatorëve. Pas një muaji proteste ky është
takimi i parë direkt që synon zgjidhjen e krizës.

Ne ambientet e brendshme te administrates administratori eshte takuar me disa minatore e me pas ka kerkuar qe ata te zgjedhin nje perfaqesi prej 10 personash.

Por serish te dyja palet kane vendosur kushte. Administratori ACR-së Giga Bedineishvili ka kerkuar qe ne bisedime nuk duhet te jene perfaqesuesit e sindikates.

“Kolë Nikolla ka shkaktuar shumë dëme si juve dhe kompanisë, ai nuk do të jetë pjesë e bisedimeve”, tha Bedineishvili.

Pas ketij kushti minatoret kane reaguar ashper ndersa administratori ACR ka kerkuar qe minatoret te perfaqesohen vete ne bisedime pa pranine e sindikates.

Ky kusht nuk eshte pranuar nga minatoret, ata kane kerkuar qe ne bisedimet me kompanine te kene te pranishem edhe sindikatat, me te cilat kane realizuar greven.

Gjate kohes qe zhvillohej ky debat mes minatoreve dhe perfaqesuesve te ACR-së, drejtuesit e sindikates ishin ndaluar qe te hynin ne ambjentet e brendeshme te minieres.

Pas deshtimit te negocimit me minatoret, administratori ACR-së ka folur per mediat duke akuzuar kreun e sindikatave.

“Ne sheshin e minieres ka rreth 100 minatorë qe jan ne mbeshtetje te Kol Nikolles dhe qe jane duke dhene mesazhet e tyre nderkohe qe jane edhe 500 minatorete te tjere te cilet nuk ndodhen ketu, te cilet jane te gatshem te fillojne pune. Kjo situate duhet te ndryshoje ne Bulqize ku forcat minore perpiqen me ane te presioneve te mbizoterojne mbi mazhorancen, kjo eshte nje situate ku sic e shikoni dhe vete se mund te arrihet vetem nepermjet terrorit.Kompania ka garantuar 3 nga kerkesat e minatoreve sic jane rritja e pages 20%, permisimin e kushteve te punes dhe trasparencen ne planin e investimeve dhe se jane 3 kerkesa te firmosura nga kompania ne menyre te njeanshme te pranuar nga kompania, dhe se te tre kerkesat do te implementohen menjehere mjafton te kthehen minatoret ne pune”, tha administratori.

Nderkohe kreu i konferderates Kol Nikolla i cili mbeti jashte ambienteve te minieres ka reaguar pas pengimit te tij per t’ju bashkuar minatoreve.

“Minatorët kërkojnë marrëveshje ligjore dhe institucionale.ACR kërkon përcarjen e minatorëve, nuk pranon të ulet në negociata. Ministri i Punës dhe Inspektoriati i Punës të ndërhyjnë në këtë situatë”, tha Nikolla.

Pas deshtimit te negociatave kompania ACR ka bere poublike nje tejet derguar minatoreve ne te cilen thote se eshte e gatshme te plotesoje kerkesat e minatoreve dhe kerkon kthimin e tyre ne pune.

Top Channel