Londër, sukses shqiptar në “Royal Opera House”

14/05/2010 15:10

Dy artistë shqiptarë me famë botërore sic janë sopranoja Ermonela Jaho sëbashku me tenorin Sajmir Pirgu kanë korrur suksesin e tyre të radhës në Operan Mbretërore të Londrës në “Covent Garden”, duke interpretuar në dy rolet kryesore të Travitës.

Eshtë hera e parë në historinë 276 vjecare të kësaj opere që dy rolet kryesore u besohet të luhen nga dy artistë prej të njëjtës origjinë. Kritika britanike ka vlerësuar maksimalisht interpretimin e dy shqiptarëve. Prestigjozja “The Times” i kushton një artikull me titullin “Lotët për Violetën me kualitet yjesh” duke shkruar se Ermonela Jaho rikthehet me rolin e Violetës duke provuar se ajo ka potencialin e duhur ta bëjë për vete audiencën.

Ndërsa për Sajmir Pirun kjo gazetë vlerëson tonin dhe interpretimin e vecantë në skenë. Tenori Sajmir Pirgu rikthehet në “Royal Opera House” pas katër vitesh nga interpretimi tij i parë në Londër duke mos e fshehur gëzimin për këtë sukses të tijin me një partnere brilante sic është sopranoja Ermonela Jaho. Për nder të artitstëve shqiptarë, Zef Mazi ambasador i Shqipërisë në Mbretërinë e Bashkuar, organizoi një pritje në selinë e ambasadës shqiptare në Londër.

Posacërisht për të ndjekur Jahon dhe Pirgun në skenën londineze kishte ardhur edhe Suzana Turku, zv/ministre e Kulturës, Rinisë dhe Sporteve. Krahas mijëra britanikëve që ndoqën premierën e “La Traviata”-s kishte edhe shumë shqiptarë që jetojnë dhe punojnë në Londër, madje disa të tjerë  kishin ardhur nga Shqipëria.

Suksesi Ermonela Jahos dhe Sajmir Pirgut në “Royal Opera House” krahas një arritje personale për ata është padyshim një prezantim dinjitioz i Shqipërisë duke i treguar britanikëve se vendi ynë prodhon talente të denjë për t’u ndjekur e duarokitur gjatë nga ata.

FOTO GALERI
1/7
Tenorët Jaho e Pirgu interpretojnë Traviatën

Top Channel