Kanceri malinj, infeksioni nje nga shkaqet kryesore

29/04/2009 19:45

Ne shkalle boterore 15-20 % e tumorreve malinje shkaktohen nga infeksionet qe jane plotesisht te parandalueshme.

Kjo perqindje shkon ne 26 ne vendet ne zhvillim, ndersa ne vendet e zhvilluara eshte 8 %. Te dhenat jane publikuar nga Agjencia Nderkombetare per Kerkimin e Kancerit ne OBSH. Sipas te dhenave, 1.9 milione raste te tumorreve me prejardhje nga infeksionet jane vene re ne vitin 2002.

Agjentet kryesore infektive te klasifikuar si kancerogjene jane; hepatiti B, hepatiti C, KSHV, virusi Epstein-Barr, papilomavirusi dhe helikobakteri. Studimi do publikohet i plote gjate diteve ne vazhdim nga Agjencia Nderkombetare per kerkimin e kancerit, ndersa gjate ketij muaji revista “The Lancet Oncology” ka publikuar disa rezultate paraprake.

 

Top Channel